damienenmartine.reismee.nl

Incaverhalen vanuit Peru

Lieve mensen, vanuit Peru weer een update van onze avonturen!
Nadat we terug kwamen van de jungle, namen we meteen de bus naar Copacobana. Dit is een klein plaatsje gelegen aan 's werelds hoogst gelegen meer "Titicaca". Vanuit hier gingen we de volgende dag met een 2 uur durende boottocht naar het eiland Isla Del Sol midden op het Titicaca meer. Het meer was echt superblauw, heel erg mooi. Eerst gingen we naar het noordelijke deel van het eiland waar we met een gids rondliepen. Het eiland staat overigens bekend omdat dit de vroege verblijfplaats van de Inca bevolking was. Hier en daar zie je nog wat overblijfselen van de Inca's (ruïnes). Momenteel wonen er nog steeds mensen op het eiland, weliswaar geen inca's maar deze Peruanen volgen wel een aantal van hun gewoonten en rituelen.
Vervolgens gingen we met de boot naar het zuidelijke deel van het eiland. Wat we hier zagen hadden we nog nooit gezien. Een ronde regenboog om de zon heen!(zie foto). Heel erg apart vooral omdat het op deze plek was! Teruggekeerd in Copacobana namen we de nachtbus naar Peru. Om precies te zijn naar de "navel van de wereld" Cuzco. Cuzco staat bekend om het wonder van de wereld oftewel de verborgen stad; Machu Picchu. De eerste 2 dagen deden we het lekker rustig aan en verbleven we in deze leuke historische stad. Natuurlijk deden we ook hier weer een free walking tour. Gedurende de 3 uur durende tour mochten we o.a. Alpaca en sushi proeven en maakten we kennis met de historie van Cuzco. Het is een erg mooie oude stad met veel leuke winkeltjes en kleine gezellige straatjes. Aangezien het in deze landen (Bolivia, Peru) duurder is om boodschappen te doen dan uit eten te gaan waren we helaas genoodzaakt om iedere avond uit eten te gaan. Erg vervelend!;) MAAR gelukkig waren er heel veel lekkere restaurantjes.
Op maandag morgen vertrokken we op eigen houtje richting Machu Picchu, we hebben erg lang getwijfeld over hoe we dit fenomeen zouden gaan bezoeken. Er zijn namelijk erg veel verschillende soorten tours mogelijk ( jungle, trekking etc.) Omdat we tijd en geld wilden besparen besloten we zelf te gaan zonder tour organisatie. De reis richting Machu Picchu was als volgt; eerst 6 uur lang in een locale bus waarbij we half doof zijn geworden van de traditionele Peruaanse muziek (echte herrie) die werkelijk waar kei en kei hard opstond, en dat 6 uur lang. Jullie kunnen begrijpen dat we blij waren toen we de bus uitkonden. Vervolgens namen we een taxi die ons in 40 minuten over een soort gelijke death road naar een ander dorpje bracht. Vanuit hier namen we weer een andere taxi (50 minuten) naar het begin van de spoorlijn die leidde naar het dichtst gelegen dorpje bij Machu Picchu genaamd Aguas Calientes. Om hier te komen kun je de trein pakken van een half uur of 2 uur langs het spoor aflopen. Wij kozen voor optie 2; lopen dus. Gedurende de wandeltocht die overigens door de Peruaanse jungle was kwamen we veel andere mensen tegen die net als ons voor de meest goedkope manier hadden gekozen. Na dik 2, 5 uur lopen kwamen we aan in Aguas Calientes. Een dorpje dat puur leeft van de toeristen die Machu Picchu bezoeken.
We gingen vroeg naar bed aangezien we de volgende ochtend om 4 uur op moesten staan. Vanuit Aguas Calientes is het nog 2 uur klimmen naar Machu Picchu. Tevens wilden we de hordes toeristen voor zijn dus liepen we s' morgens om half 5 aan. We waren niet de enige die dit deden want bij het eerste checkpoint stonden al zo'n 50 mensen om 5 uur s' morgens te wachten. Toen begon het klimmen, doordat het op 3600 meter hoogte ligt ben je redelijk snel buiten adem. We moesten dan ook regelmatig een pauze nemen om bij te komen. De uitzichten onderweg waren erg mooi; hoge bergen met veel groen en een opkomende zon.
Na 2 uur klimmen bereikten we om 6:30 de ingang van Machu Picchu! Er stonden nog niet heel veel mensen te wachten wat zeer fijn was want daardoor kun je de mooiste foto's maken met zo min mogelijk andere toeristen op de achtergrond. Wij liepen eerst rond door de stad en de oude ruïnes om mooie foto's te maken. Het is echt zo ongelooflijk en heel indrukwekkend. Je kunt bijna niet geloven dat hier vroeger op zo'n plek en hoogte mensen hebben gewoond. Ze hebben de stad op en tegen de berg gebouwd zonder iets aan de vorm te veranderen. Het bouwen heeft 90 jaar geduurd. Er zijn 2 delen, een voor de rijkere inca's en een ander deel voor de armere. Na een uur besloten we een gids te nemen om meer te weten te komen over deze incastad. Hij liet ons alle belangrijke plekken zien en vertelde veel interessante verhalen over vroeger. Na de rondleiding liepen we zelf nog wat door de stad en vertrokken daarna weer naar beneden. We hadden nog een lange reis voor de boeg! 3,5 uur lopen en 3 verschillende taxi's en busjes. Savonds om half 9 waren we weer terug in Cuzco.
Na nog een dag relaxen was het tijd om deze fijne stad te verlaten. Op naar de warmte in Huacachina. Dit was een klein paradijsje. We hadden een hostel met zwembad midden in een soort woestijn waar je kunt buggyrijden en sandboarden (snowboarden in het zand). Dit hebben we natuurlijk meteen gedaan, echt supergaaf!! Je gaat zo hard over de zandbergen en wordt helemaal door elkaar geschud. Vervolgens krijg je verschillende keren de mogelijkheid om met een soort snow/skate board van de bergen af te glijden, op je buik of staand wat je wilt. Na 2 uur keken we nog naar de zonsondergang vanaf de zandvlaktes waarna we helaas weer naar het dorpje terug keerden. Omdat het zo'n relaxed dorpje was met heerlijk weer besloten we nog 1 dagje te blijven om even helemaal niets te doen en aan het zwembad te liggen. 'S avonds tijdens het stappen hebben we nog salsa les gekregen van een barman. Erg leuk! We blijven goed oefenen en zullen jullie onze moves laten zien als we terug komen.
Hierna vervolgde we onze reis naar Lima, naar onze vriendin Gretel! Maar meer daarover in ons volgende verhaal.
Groetjes, Martine & Damien